3 . Festival slovenskih sirov 2022
Združenje kmečkih sirarjev Slovenije vas v torek, 4. oktobra, vabi na Brdo pri Kranju, kjer se bo odvijal 3. festival slovenskih sirov.
V prihodnjih dneh vas bomo na kratko spoznali s sodelujočimi kmetijami, ki vam bodo na festivalu predstavili svoje sire.
Vstopnina za posameznika je 15€, za študente, upokojence in skupine (10 ljudi ali več) 12€ na osebo in vključuje brezplačne degustacije sirov ter sirni
prigrizek.
od 12:00 – 19:00 ure
Kongresni Center Brdo
Predoslje 29, 4000 Kranj
2. Festival alpskih sirov 2019
KMETIJA MALENŠEK
Družinska kmetija Malenšek na Žlebeh pri Medvodah ima resnično dolgo tradicijo, saj so njihovi predniki tu obdelovali zemljo že pred letom 1500. Kljub temu pa zakonca Mirko in Andreja pred prevzemom kmetije sama nista kmetovala, zato sta morala na začetku vložiti veliko truda in pridobiti nova znanja.
Trud se je obrestoval in danes obdelujejo 21 hektarjev lastne zemlje ter 10 hektarjev zemlje v najemu. V hlevu je 25 krav molznic, krmljenih zgolj s senom in pašo ter rejenih po načelih proste reje.
Vsi njihovi izdelki so narejeni iz surovega senenega mleka lastne proizvodnje, na festivalu pa bodo predstavili sledeče sire:
Malenšek; poltrdi sir iz delno posnetega surovega kravjega mleka. Je prijetnega, svežega okusa, katerega mlečno aromo obogati še rdeča maža, ki se ustvarja na skorji med zorenjem. V njem lahko uživamo na rezini po pečenega kruhka, lepo pa se poda tudi k testeninam.
Dimljeni sir; je poltrdi sir iz delno posnetega kravjega mleka v obliki štručk. Prekajevanje v dimnici mu daje oranžno barvo, je nežnega okusa z izrazito aromo po dimu. Na sirni plošči se lepo ujame s suho mesnatimi izdelki.
Hribovski sir; poltrdi sir iz delno posnetega kravjega mleka. V njem se še najbolje pokaže lastnost senenega mleka, v tri ali več mesečnem zorenju se v siru odraža letni čas, v katerem je bil narejen. Njegova aroma se še najbolje izrazi ob samostojnem uživanju ob kozarčku pol suhega rizling ali merlota.
SIRARNA OREŠNIK
V domači vasi so najeli strme bregove, ki jih ni želel obdelovati nihče in leta 1991 kupili prve kozice. Sprva so mleko predelovali zgolj za lastne potrebe, po nakupu prve črede pa so leta 1998 registrirali predelavo mleka. Svoje znanje so izpopolnjevali tudi v tujini in sicer na Nizozemskem ter v Franciji.
V svoji proizvodnji se trudijo delati na čim bolj naraven, ekološki in tradicionalen način. Njihovi siri so narejeni iz surovega mleka, katerega hranilne snovi so človeškemu organizmu lažje dostopne kot pri toplotno obdelanemu.
Zdrave živali, cvetoče poljane, ki se še nikoli niso srečale a pesticidi, ter skrbna izdelava sirov iz surovega mleka so zagotovilo za izvrsten okus njihovih sirov, katerih odličnost so prepoznali tudi vodilni kuharji mnogih priznanih slovenskih restavracij.
Siri, ki bodo predstavljeni na festivalu so sledeči:
Mehki sir Lovrenc; narejen iz mešanice surovega ovčjega in kozjega mleka z mehko sredico in izrazitim okusom.
Sir z modro plesnijo Patricija; zoren najmanj 3 mesece, ima blag okus po modri plesni ter pridih okusa karamele.
Zorjen sir iz ovčjega kislega mleka; izrazito kremast in polnega okusa
KMETIJA PUSTOTNIK
Družinska kmetija Pustotnik iz Gorenje velja velja za eno prvih privatnih sirarn v Sloveniji. Zakonca Žuža in Milan sta z vztrajnostjo in predanostjo tekom let širila svojo dejavnost. Sprva so predelovali le lastno, kravje mleko, danes pa v sodelovanju s partnerskimi kmetijami predelujejo tudi mleko ovc in koz. Z razvojem sirarstvo so odraščali tudi njuni štirje otroci, ki danes skupaj s podporo sodelavcev nadaljujejo hišno tradicijo.
Njihova čreda šteje 62 krav molznic, črno-bele pasme, ki se jim vsako leto pridruži 30 teličkov. Na 25 hektarjih obdelovalnih površin zanje pridelujejo travnato senažo, kateri pa dodajajo še mešanico žitaric, vitaminov in mineralov, saj se zavedajo da sta polnovredna krma in skrb za zdravje živali pogoj za kakovostno mleko, katerega vsak dan v sirarni predelajo 1458 litrov. Pri izdelavi sirov in mlečnih izdelkov uporabljajo tradicionalne postopke in recepture, kakršnih so se posluževali že prvi sirarji na planšarijah. Na festivalu bodo predstavili sledeče sire:
Kozovč: poltrdi sir iz termiziranega polnomastnega ovčjega in kozjega mleka, nežno pikantnega okusa. Njegova edinstvena aroma se še najbolje izrazi ob samostojnem uživanju na popečenem kruhku ali v družbi lešnikov, oliv ter brusnične omake.
Kozji sir: poltrdi sir iz termiziranega polnomastnega kozjega mleka, nežnega in svežega okusa z blago mlečno aromo. Odličen je za popestritev morske hrane, na sirni plošči pa se lepo ujame z belim kruhom in mandlji.
Na hribu v Cerkljanskem Vrhu v občini Cerkno, leži kmetija Na Ravan, družine Demšar. Obdana z dvajsetimi hektarji kmetijske površine je domačija daleč naokoli poznana po svojih prvovrstnih mlečnih izdelkih in sirih, ki na ocenjevanjih redno dosegajo najvišja priznanja.
Tako zakonca Judito in Marjana, kot njune otroke druži velika ljubezen in spoštovanje do narave in kmetijstva.
Na kmetiji, ki se neprestano razvija, od leta 2010 dalje krave krmijo le s senom, poleti pa se že od nekdaj pasejo zunaj na hribovskih pašnikih, ki segajo do 1050m visoko. Rezultat je vrhunsko seneno mleko, osnova za prvovrstne domače sire.
S sirarjenjem sta sicer začela že Juditina starša, Marjan in Judita pa sta se pred dvajsetimi leti odločila, da, se na kmetiji sirarstva lotijo tudi profesionalno.
Na festivalu vam bodo predstavili sire Očanc, Vrhovc in Očanc z zelenim poprom.
Očanc je dlje zorjeni poltrdi sir iz surovega kravjega mleka, ki ga odlikuje malo močnejša aroma. Le-to z rahlo pikantnostjo poudari zeleni poper, pri različici Očanca z dodanim zelenim poprom.
KMETIJA ŽERJAL
Kmetija Žerjal se nahaja vTomaju, v osrčju Krasa. S kozjerejo se ukvarjajo že več kot 35 let, njihova čreda šteje 150 koz srnastega tipa, ki skoraj celo leto preživijo na pašniku. Površin za odprto pašo v ogradah je v izobilju, kar je pogoj za dobro mleko, ki je osnova za kvaliteto vrhunskih sirov.
Koze molzejo dvakrat dnevno, surovo mleko pa predelajo po tradicionalnem postopku. Svoje sire obogatijo s tipično kraškimi okusi, na festivalu pa vam bodo predstavili:
TROPINC; sir iz surovega kozjega mleka, ki dva mesca zori v teranovih tropinah, nato pa nadaljuje zorenje na policah. Na festivalu ponujen bo star dobro leto.
GMAJNAR; sir iz surovega kozjega mleka z dodanim kraškim šetrajem, začimbo, značilno za kraško gmajno.
BRIN; sir izdelan iz surovega kozjega mleka z dodatkom brinovih jagod.
KMETIJA KUKENBERGER
Kmetija, na kateri sobivajo štiri generacije, se s 24 hektarji obdelovalnih površin razteza po dolenjskih gričih v Trebnjem.
Je kmetija, usmerjena v trajnostni način obdelovanja zemlje, ki jo vodita skrb za živali in ljudi ter prizadevanje za najvišjo kakovost izdelkov.
V večini obdelujejo travnike in pašnike, ki so neprimerni za pridelavo hrane za ljudi in s tem ohranjajo našo pokrajino obdelano, ter za njeno rodovitnost skrbijo s kolobarjenjem, brez uporabe herbicidov.
Leta 2013 so se preusmerili v ekološko kmetijstvo ter leta 2015 pridobili ekološki certifikat za mleko in vse mlečne izdelke.
Svojo čredo krav molznic in plemenskih telic krmijo izključno s senom in vsaj polletno pašo. Z odprtimi, zračnimi hlevi zagotavljajo svojim živalim kar najboljše počutje, česar rezultat je seneno mleko najvišje možne kakovosti.
Vsi njihovi mlečni izdelki so narejeni iz nehomogeniziranega, termiziranega ali pasteriziranega mleka, izključno lastne proizvodnje. Na festivalu vam bodo predstavili:
ZELIŠČARJA; poltrdi zorjen sir z mešanico zelišč
SIR ZA ŽAR; mladi sir za pečenje
DIMLJEN POLTRDI SIR
KMETIJA ŠKRJANEC
Družinska kmetija Škrjanec z dolgoletno tradicijo leži v osrčju dolenjskih gričev v Čužnji vasi, na 480m nadmorske višine.
Obsega 40 hektarjev obdelovalnih površin, kjer pridelujejo seno, osnovno krmo svoje črede, ki šteje 35 krav molznic in še enkrat toliko plemenskih telic. Zavedajo se, da je dobro počutje živali osnova za dobro mleko, zato krave pri njih že vrsto let uživajo v prosti reji.
V letu 2012 so registrirali dopolnilno dejavnost, uredili sirarno ter začeli s predelavo mleka. Izdelke iz kravjega mleka predelujejo zgolj iz lastnega senenega mleka, v sodelovanju s sosednjo kmetijo po v sir predelujejo tudi kozje mleko. Na festivalu vam bodo ponudili sledeče:
POLTRDI ZORJENI SIR
KMEČKI KAMEMBERT
KOZJI ZORJENI SIR
EKOLOŠKA KMETIJA PLANKO&KLEH
V gričevnatem svetu Kozjanskega na ekološki kmetiji s kozjo čredo sobivata Maruša Planko in Skaš Kleh. Pri svojem delu stavita na sonaravnost in trajnostni razvoj.
Po skromnih začetkih z dvema kozicama na kmetiji, ki je bila v večini poraščena s trnjem in grmovjem, sta povečala kozjo čredo, kar se je izkazalo za odlično rešitev poraščenosti okolice. Obenem sta se začela učiti tudi umetnosti pridobivanja dobrot iz njihovega mleka, ki ga molzeta ročno.
Leta 2012 sta se odločila za ekološko kmetovanje ter kmetijo, kjer se nahaja tudi ekološki nasad lešnikov, spremenila v službo in poslanstvo. Na kmetiji z različnimi srečanji, izobraževanji in druženji gradita tudi skupnost, ki temelji na zdravem življenju v skladu z naravnimi načeli ter socialni in ekonomski pravičnosti.
V butični sirarni iz kozjega mleka izključno lastne proizvodnje nastajajo skuta, jogurti in raznovrstni siri. O njihovi kakovosti pa ne govorijo zgolj priznanja, temveč tudi zadovoljne in zveste stranke, ki cenijo ekološko pridelavo ter njuno predanost.
Na festivalu bosta predstavila ZORJEN SIR IZ KOZJEGA MLEKA in MLADI SIR IZ KOZJEGA MLEKA
SIRARNA ČUŠ
Začetki delovanja te družinske sirarne iz Orehove vasi segajo v leto 1993, ko so ponosno predstavili svoje prve hlebce domačega sira narejene po nizozemskem receptu. Od skromnih 350l predelanega mleka na dan, se danes lahko pohvalijo s predelavo kar 3000l mleka dnevno. Odkupujejo le slovensko mleko vrhunske kakovosti in tradicionalne pridelave, saj sta jim tradicija in sonaravno kmetovanje pomembni vrednoti.
Njihovi izdelki so narejeni iz nepasteriziranega kravjega mleka, s čimer obdržijo vse vitamine, beljakovine in minerale v neokrnjeni obliki. Z znanjem in izkušnjami ponujajo bogato paleto mlečnih izdelkov, ki ustrezajo najstrožjim standardom veterinarskih predpisov v Sloveniji, skladno s standardi kakovosti v EU.
Njihovi mlečni izdelki brez dodanih konzervansov ali barvil vam ponujajo možnost izbire za še tako različne in prefinjene okuse.
Na festivalu se bodo predstavili z naslednjimi siri:
FALOT; sir iz polnomastnega surovega kravjega mleka, zorjen najmanj 6 mesecev. S staranjem pridobiva čudovit in prefinjen okus ter pšenično rumeno barvo.
FALOT Z ZELENIM POPROM; sir trde sestave blagega vonja in okusa z dodatkom zelenega popra.
BARON; je hišni ponos in eden najbolj značilnih sirov sirarne Čuš. Je trde sestave, rumene barve obdan s temnejšo hrapavo skorjo. Ob prerezu so vidna večja in manjša očesa. Je prijetnega vonja in ostrega okusa
BIOTEHNIŠKI CENTER NAKLO
Biotehniški center Naklo je javni vzgojno-izobraževalni zavod, ki ga sestavljajo tri enote: srednja šola, višja strokovna šola in medpodjetniški izobraževalni center. Usmerjeni so v skrb za zdravo in čisto okolje, zato razvijajo tudi projekte povezane z varstvom narave in ekologijo.
V okviru medpodjetniškega izobraževalnega centra deluje tudi šolska mlekarna, namenjena praktičnemu izobraževanju dijakov in študentov ter odraslih. Od leta 2004 proizvajajo izključno ekološke izdelke, ta katere so pridobili tudi certifikat izbrana kakovost, na letošnjem sejmu Agra pa so si prislužili kar tri medalje.
Mesečno predelajo do 10000l mleka, njihov širok izbor izdelkov pa sestavljajo: jogurti, kislo mleko, skuta, sladka in kisla smetana, mascarpone ter poltrdi in mehki siri.
Na festivalu sirov ne bodo prodajali, imeli pa bodo manjšo degustacijo le-teh ter predstavili svoje izobraževalne programe.
KMETIJA VUČJI OGRIZEK
Kmetija Vučji ogrizek družine Grabrijan leži v idilični vasici Velika sela v bližini Adlešičev in obsega 50 hektarjev površin v lasti in najemu, od tega so večinoma pašniki in travniki.
Ime je kmetija dobila pa daljnem predniku iz 19. stoletja, ovčerejcu, kateremu je volk, pred katerim je branil svojo čredo, odgriznil uho in del lica. Zaradi tega se ga je v vasi prijelo ime Vučji ogrizek.
Lani sta kmetijo prevzela mlada prevzemnika Izidor in Manca in začela z rejo avtohtone bovške ovce, katere mleko uporabljajo za izdelavo odličnih mlečnih izdelkov.
Danes jima pri čuvanju ovac pred volkovi pomaga Abruška čuvajka Runa, pri zganjanju črede pa sta nepogrešljiva pastirja Border Collie-ja Tara in Speedy.
Na kmetiji redijo okrog 200 plemenskih ovc različnih pasem. Poleg bovške ovce redijo še avtohtono belokranjsko pramenko, pasmo, značilno za Belo krajino. Na kmetiji se pasejo tudi istrski osli, krškopoljski prašiči, prašiči pasme mangulica, štajerske kokoši, cikasto govedo in krave pasme limuzin.
Na festivalu bodo predstavili zorjeni ovčji sir, sveži mehki ovčji sir in beli ovčji sir, zorjen mesec dni v slanici.
SIRARSTVO OREL
Kmetija Orel se nahaja v vasici Šmarje na Vipavskem in obsega v celoti dobrih 12 hektarjev pašnikov, travnikov, njiv, vinogradov in gozda.
Na kmetiji se že vrsto let ukvarjajo predvsem z ovčjerejo. Vzrejajo oplemenjeno bovško pasmo, katere čreda šteje okoli 60 ovac. Živali se skozi leto pasejo na pašnikih, na griču imenovanem Brge, po katerem so njihovi izdelki tudi dobili ime; "Mlečni izdelki iz Vipavskih Brgov".
Pozimi, ko so živali v hlevu pa jih krmijo izključno s senom.
Leta 2007 so uredili sirarno in od takrat na kmetiji izdelujejo domače ovčje sire, skute, sirotko in albuminsko skuto narejeno iz sirotke.
Na festivalu vam bodo predstavili svoj domači OVČJI SIR; polnomastni trdi sir iz surovega mleka, zorjen v povprečju 3-4 mesece. Izdelujejo ga v bakrenem kotlu, po stari bovški metodi. Leta 2014 je na kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni prejel srebrno medaljo za kakovost, leto pozneje pa še zlato priznanje 'Dobrote slovenskih kmetij'.
KMETIJA VIDEC
Kmetija in sirarna Videc leži sredi neokrnjene narave v vasici Ravne, ki na nadmorski višini 430m na obrobju Kozjanskih gričev v občini Šentjur še danes ohranja pristen vaški utrip.
Na domačiji ki nosi ime Tincl in je vključena v sonaravno prosto rejo živali, živi 120 koz slovenske srnaste pasme.
V domači sirarni njihovo mleko predelajo v široko paleto kakovostnih izdelkov
Njihovi izdelki imajo poleg oznake 'Izbrana kakovost' tudi certifikat 'Seneno mleko', ki zagotavlja da pri krmi ne uporabljajo silaže.
Na festivalu vam bodo predstavili sledeče sire:
TINCL S TARTUFI; je poltrdi zorjen kozji sir, ki je ime dobil po nazivu domačije. Je milejše arome in bolj mazave strukture. Klasični je primeren za najrazličnejšo uporabo, različica s tartufi pa je prava gurmanska poslastica.
SONČEK; slani mehki kozji sir blagega okusa, uporaben za razne solate, žar ali narezke.
GUZAJ; trdi kozji sir iz surovega mleka, zorjen okoli leto dni, ima bolj izrazito aromo ter parmezanu podobno teksturo, ki se kar stopi v ustih.
SIRARNA PR PRANGARČK
Družinska kmetija in sirarna Pr Prangarčk se nahaja v idilični vasici Brod pod Rudnico v Spodnji bohinjski dolini. Stoji tik ob kolesarski poti, kjer se lahko ustavite v senci vaške lipe in počitek nadgradite še s katerim izmed njihovih mnogih prvovrstnih domačih mlečnih izdelkov.
Mlada prevzemnica Andreja namreč skupaj z družino nadaljuje bohinjsko tradicijo sirarstvo. Pohvalijo se lahko z bogato paleto mlečnih izdelkov, od svežega programa do sirov iz domačega mleka, ki vsi nosijo certifikat 'Izbrana kakovost Slovenije' in certifikat 'Bohinjsko'.
Na festivalu vam bodo ponudili:
SIR PRANGRČK; trdi sir za rezanje, zorjen najmanj 2 meseca. Nosi staro hišno ime in je izdelan po bohinjskem receptu ter dobitnik Znaka kakovosti 'Dobrot slovenskih kmetij'.
SIR GABRČK; poltrdi sir, ki je dobil ime po Gabrijelu, prvem vnuku Andrejine tašče, začetnice sirarstvo na kmetiji. Je prav tako dobitnik Znaka kakovosti 'Dobrot slovenskih kmetij'.
MLEKARSTVO IN SIRARSTVO PODJED
Na družinski kmetiji Pr Kuharju v vasi Olševek so že od nekdaj imeli krave ter za lastne in sosedske potrebe pridelovali mleko, maslo, kislo mleko in skuto. Leta 1991 pa so se odločili da se sirarstvo povsem posvetijo ter odprli dopolnilno dejavnost pridelave mleka in predelave v mlečne izdelke.
Družina Podjed je skozi leta s poštenim delom in trudom nabirala potrebne izkušnje in dejavnost do danes razširila na izdelavo jogurtov; tako sadnih kot navadnih, sirov in ghee masla.
Na festivalu vam bodo predstavili različne vrste mladih sirov: dimljen, z zelišči in v olju ter svoj domači sir za žar. Vsi nosijo znak 'Izbrana kakovost Slovenije'
Družinska kmetija in sirarna Gugala se nahaja v Tolminu, tik pred vrati Triglavskega narodnega parka.
Na kmetiji, katere glavna dejavnost je sirarstvo, redijo govedo, ki se v poletnih mesecih prosto pase na planinskih travnikih, pozimi pa jih krmijo zgolj s senom, silaže ne uporabljajo.
Prireja mleka ter vsi sirarski tehnološki postopki potekajo na kmetiji. Še posebaj so ponosni na svoj sir Tolminc, za katerega so kot prva sirarna pri nas pridobili certifikat ter zlato priznanje Dobrote slovenskih kmetij.
Izdelujejo še sir Gugala in sirotko. KMETIJA GUGALA
Na festivalu vam bodo predstavili:
SIR TOLMINC; polnomastni sir iz surovega kravjega mleka, sladko-pikantnega okusa
SIR GUGALA in STARAN SIR GUGALA
KMETIJA FINGUŠT-HECL
Je kmetija z dolgoletno tradicijo, katere začetki segajo v leto 1850 in se nahaja v Orehovi vasi. Z intenzivnejšo mlečno proizvodnjo sta v 70. letih prejšnjega stoletja začela takratna gospodarja Alojz in Neža Fingušt in zgradila v tistih časih enega prvih hlevov proste reje.
Tradicijo kmetovanja danes nadaljujeta Martina in Peter Hecl, ki sta kmetijo prevzela leta 1996. Primarna dejavnost kmetije je prireja mleka, od leta 2011 pa tudi njegova predelava.
Vso osnovno krmo za živali pridelajo sami, dokupujejo zgolj beljakovine, minerale in vitamine ter tako zagotavljajo popolni nadzor nad življenjskimi pogoji svojih krav mlekaric. Mleko za domače sire, jogurte, skute in sirotko predelajo v lastnem predelovalnem obratu na kmetiji, pohvalijo pa se lahko tudi s tedensko proizvodnjo, ki zagotavlja da so njihovi izdelki sveži in polnega okusa.
Da bi zagotovili kar najkrajšo prehranjevalno verigo, so na dvorišču kmetije uredili tudi manjšo prodajalno, kjer je mogoče njihove izdelke poskusiti in kupiti, ker pa ima vsak izdelek svojo zgodbo, vam le-te tudi z veseljem predstavijo.
Na festivalu vam bodo ponudili svoj domači POLTRDI SIR
SIRČEK ZELENI; sveži kravji sir z začimbami: peteršilj, čebula, česen, poper, curry
SIRČEK RDEČI; sveži kravji sir z začimbami: paradižnik, paprika, česen, origano, bazilika
POLIČARJEVA KMETIJA
Poličarjeva kmetija, katere začetki segajo že v daljne leto 1800, leži med Kranjem in Naklim na uravnani terasi, polici, od tod tudi njeno ime. Nahaja se v območju obsežnega nižinskega gozda s kraškimi pojavi, kjer narava že od nekdaj ponuja veliko, a zahteva pridne roke in bistro glavo. Tako so že njihovi predniki kmetijo razvijali premišljeno ter v skladu z naravnimi in gospodarsko-družbenimi danostmi.
Po letu 1980 so se osredotočili na živinorejo in mlekarstvo, desetletje pozneje pa so proizvodnjo nadgradili še s predelavo v mlečne izdelke.
Spoštovanje narave je vtkano v celotno življenje in delovanje kmetije, kjer danes sami pridelajo vse kar potrebujejo. Zemljo obdelujejo v ciklu 5-letnega kolobarjenja, kmetijo ogrevajo s sekanci iz svojih gozdov, elektriko, pridobljeno iz lastne sončne elektrarne pa v celoti posredujejo v javno omrežje.
Tudi pri reji krav molznic, telet, prašičev in kokoši se držijo načela samooskrbe; kolikor krme lahko pridelajo, toliko živali imajo.
Poličarjeva kmetija je danes najbolj znana po prvovrstnih mlečnih dobrotah katerih ponudba obsega raznovrstne sire, jogurte, kajmak in skuto. Vse svoje izdelke proizvedejo in tudi ponudijo kar na kmetiji, vodijo pa tudi muzej mlinskih kamnov, edini tovrstni muzej v Sloveniji.
Na festivalu vam bodo predstavili svoj POLTRDI SIR ter MLADI SIR V OLJU.
KMETIJA NA KRNICAH
Po domače "Pr Krnčanu" se nahaja na 900m nadmorske višine v vasi Idrijske Krnice. Kmetija leži med pašniki, travniki in gozdovi.
Vso kmetijsko zemljišče predstavljajo travniki, katerih strmina večinoma zahteva košnjo s samohodnimi kosilnicami ter ročno obračanje sena, pri čemer pa jim tako kot nekoč tudi danes z veseljem na pomoč priskočijo sorodniki in prijatelji.
Kmetija se namreč lahko pohvali z že dolgoletno tradicijo kmetovanja in sirarske dejavnosti. Ko je kmetijo pred nekaj leti prevzel Janez Lapanje je le-to znova obudil ter se ji v celoti posvetil.
Poleg sira izdelujejo še jogurte, sirotko in albuminsko skuto, njihove izdelke pa lahko kupite tudi na kmetiji sami, ki vam jo po želji z veseljem razkažejo.
Na festivalu vas bodo pričakali s sledečimi siri:
KRNČAN; trdi sir narejen po receptu kakršnega poznajo na Tolminskem, vendar pa je za njihov kraj značilna svojevrstna mikroflora, ki mu daje unikaten in poln okus. Krnčan je prejel že vrsto nagrad, med drugim tudi zlato medaljo na Mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov AGRA.
STARAN SIR KRNČAN
SIR ZA ŽAR ŠKRIPAVC Z ZELIŠČI
KMETIJA BOGATAJ
Na kmetiji Bogataj, ki se ji je po domače reklo Pr Leskovec, je bila že od nekdaj glavna dejavnost živinoreja.
Začetki predelave mleka segajo v trideseta leta prejšnjega stoletja, ko so takratni gospodarji bili eni izmed prvih ustanoviteljev mlekarske zadruge Blegoš na Hotavljah.
V devetdesetih letih sta takrat mlada prevzemnika kmetije Alojz in Tilko Bogataj začela uresničevati svojo željo o sirarstvu na domači kmetiji. Takrat so tudi nastali prvi hlebi sira Tilna, katerega izdelujejo še danes, ko so svojo ponudbo obogatili še z jogurti, kislim mlekom, kislo in sladko smetano, pinjencem, maslom ter različnimi siri iz kravjega in kozjega mleka.
Na festivalu vam bodo predstavili svoja sira PRETOVČ; sir aromatičnega in sladkastega okusa, ki ob prerezu spominja na ementalski tip sira
TILEN; manj masten sir blagega in nežnega okusa
KMETIJA PR LESKOVC
Je hribovska kmetija, ki se nahaja v Stari Oselici na obrobju Škofjeloškega hribovja. Pred leti jo je kot mladi prevzemnik v svoje roke vzel komaj 25 letni Jakob Dolinar in se ob pomoči staršev lotil kmetovanja.
Na nadmorski višini 750m obdelujejo 30 hektarjev travnatih površin na katerih se govedo pase običajno od srede aprila pa vse do prvega snega. Pozimi so živali nastanjene v sodobnem hlevu proste reje, kar jim omogoča dobro počutje, saj se na kmetiji zavedajo da le zdrave krave dajo dobro mleko. Dnevno ga namolzejo približno 500l, del tega pa predelajo v poltrdi sir Oslčan, sir Oslčan z dodatki, sir za žar; klasični, čili in z zelišči ter skuto, maslo in jogurte.
KMETIJA OSTAN
V Bovcu, kjer je sirarstvo brez dvoma del lokalne tradicije, se nahaja kmetija Ostan, ki tej tradiciji sledi že od leta 1975 ter svojo dejavnost nenehno razvija.
Danes je kmetija preusmerjena v ekološko rejo ovc bovške pasme, katerih čreda šteje približno 350 živali.
Ukvarjajo se s prirejo ovčjega mleka ter predelavo le-tega v albuminsko skuto, starano soljeno skuto ter ekološki Bovški ovčji sir, pri katerem strogo sledijo normativom, zahtevanim za proizvodnjo Bovškega sira z geografskim poreklom. Leta 2015 so zanj pridobili tudi ustrezni certifikat. Svoj Bovški sir bodo predstavili tudi na festivalu.
ŠTEFETOVA KMETIJA
Je majhna družinska kmetija, na kateri gospodari Tomaž Dekleva ob pomoči žene Jožice in sina Uroša. Nahaja se v Petelinjah na območju občine Pivka. Ukvarjajo se s prirejo in predelavo mleka, katerega tržijo predvsem lokalno; kar na domači kmetiji ter v okoliških trgovinah in restavracijah, s svojimi kakovostnimi izdelki pa oskrbujejo tudi lokalne šole in vrtce.
Na kmetiji se nahaja približno 25 krav molznic katerih mleko predelajo v široko paleto mlečnih izdelkov.
Na festivalu vam bodo predstavili svoj POLTRDI SIR, MLADI SIR in MOCARELO
KMETIJA FREŠER
Frešerjeva kozjereja se nahaja v idilični vasici Kopivnik, na 500m nadmorske višine. Gospodar Andrej si je po končanem študiju živilstva še nekaj let pridno nabiral izkušnje, med drugim tudi pri sirarni Čuš, pionirjih butičnega sirarstva v Sloveniji. Na kmetiji je nato uredil hlev za prosto rejo koz in leta 2012 nabavil prvo čredo koz slovenske srnaste pasme.
Kmetija obsega 5 hektarjev travinj in gozda, dodatno pa najema še 3 hektarjev travnikov za pašo.
Poleg mleka lastnega kozjega tropa pa Andrej odkupuje tudi nekaj kravjega mleka od bratranca iz Polskave. Za to se je odločil predvsem zaradi sezonske mlečnosti koz, zaradi katere bi njegova sirarnica samevala kar tri mesece na leto.
Njegova čreda, ki danes šteje okoli 60 živali se tekom leta prosto pase, pozimi pa jih krmi zgolj z mrvo in posebno mešanico žit za ekološko rejo.
Na festivalu vam bodo ponudili ALININ SIR, MLADI KOZJI SIR in POLTRDI KRAVJI SIR Z RDEČO MAŽO.
TURISTIČNA KMETIJA GARTNER
Kmetija Gartner, ki se danes ukvarja tudi s kmečkim turizmom, se nahaja v Bohinju in se lahko pohvali z že skoraj 20-letno tradicijo predelave mleka v mlečne izdelke, značilne za Bohinj.
V ta namen so na kmetiji zgradili manjšo sirarno, kjer domače mleko svojih krav predelajo v sir, mohant (mohant je polmehki sir z zaščitenim geografskim poreklom iz Bohinja, ostrega vonja in pikantnega okusa) in albuminsko skuto. Po stari planšarski tradiciji se tudi njihova čreda krav prek poletja seli na pašo v planino Laz, kjer pa vam lahko tudi postrežejo s surovim kislim mlekom in pravo planinsko malico.
Na festivalu vam bodo predstavili:
BOHINJSKI PLANŠARSKI SIR IZ PLANINE LAZ: sir iz izključno surovega pašnega mleka, ki z večmesečnim staranjem doseže izredno poln okus.
BOHINJSKI PLANŠARSKI DIMLJEN SIR in BOHINJSKI PLANŠARSKI SIR: sir iz surovega kravjega mleka, narejen po starem postopku predelave bohinjskega sira.