Zaradi pozitivnega odziva se je Združenje kmečkih sirarjev Slovenije odločilo, da vsaki dve leti organizira Festival slovenskih sirov, ki se bo letos odvijal že četrtič. Namenjen je širjenju poznavanja kakovosti in raznolikosti slovenskih kmečkih in obrtnih sirov.
Letošnji, 4. Festival slovenskih sirov bo potekal v torek, 8. oktobra 2024, od 12. do 19. ure v prostorih Kongresnega centra Brdo. Letos je festival še posebej »svež«. Poudarek je namreč na mladih prevzemnicah in prevzemnikih sirarskih kmetij ter na mladih, ki so prevzeli vodenje gostiln. Dan pred festivalom, 7. oktobra 2024, bo potekal posvet »Zgodbe mladih sirark in sirarjev« , na katerem bomo spoznali šest mladih prevzemnikov mlečnih oziroma sirarskih kmetij ter se posvetili težavam, s katerimi se soočajo. Na festivalu pa bodo trije mladi kuharski mojstri, prevzemniki gostiln oziroma restavracij, ponujali sirne prigrizke.
Dodatno svežino bosta prispevali tudi dve delavnici z naslovom »Sir in pivo«.
Tomaž Bratovž
JB restavracija
Lojze Čop
Gostilna Pr’ Čop
Grega Repovž
Gostilna Repovž
Vstopnice je mogoče kupiti z 20-odstotnim popustom v predprodaji do 1. oktobra 2024. Enako velja za kotizacijo za udeležbo na delavnici »Sir in pivo«.
Slovenskemu sirarstvu zavidajo mladost Združenje kmečkih sirarjev Slovenije povezuje 130 kmetij, na številnih pa sirarsko pot nadaljujejo mladi prevzemniki, ki z novimi, inovativnimi idejami iščejo nove tržne poti, ohranjajo kmetije in ostajajo na podeželju. Sir pa nima le prehranske vrednosti,
Prireja in predelava mleka: Obrtniškega sirarstva pri nas ni. V Združenju kmečkih sirarjev Slovenije je 130 kmetij, ki se ukvarjajo s predelavo mleka, sicer pa ocenjujejo, da se s predelavo mleka ukvarja od 400 do 500 kmetij. Koliko je sicer
Mlade sirarje odlikujejo raznoliki in kakovostni kmečki siri Na Brdu pri Kranju je ponovno zadišalo po izjemnih slovenskih sirih. Četrti Festival slovenskih sirov je letos prinesel še posebej svež pridih, saj je bil v ospredju poudarek na mladih prevzemnikih in
Okušali sedemdeset sirov iz kmečkih sirarn. Slovenci v povprečju pojemo devet kilogramov sira in skute na leto, Nizozemci sedemnajst in Francozi več kot šestindvajset. Z Gorenjskega na festivalu osem kmečkih sirarjev Z Gorenjskega se je festivala udeležilo osem kmetij, naj
Mladi sirarji kažejo svetlo pot. Slovenski sirarji so med najbolj inovativnimi v ohranjanju slovenskega podeželja. Njihovo združenje je na Brdu pri Kranju pripravilo 4. Festival slovenskih sirov. Tokrat se je na dogodku, ki poteka vsako drugo leto, predstavilo 26 kmečkih
Vučji ogrizek na festivalu slovenskih sirov Na Brdu pri Kranju je 8. oktobra več kot tisoč ljubiteljev sira uživalo v pestrih okusih sedemdesetih različnih sirov. Na festivalu se je predstavilo šestindvajset sirarjev iz vse Slovenije. Med njimi je bila tudi
Člani Združenja kmečkih sirarjev Slovenije lahko dostopajo do informacij, pomembnih za razvoj svojega dela, imajo možnost udeleževanja na izobraževanjih, ki jih izvajajo vrhunski domači in tuji strokovnjaki, nastopajo na skupnih promocijskih dejavnostih, ki so vedno odmevnejše, združenje pa je doseglo tudi dogovor glede popustov pri nakupu opreme in reprodukcijskega materiala.
Združenje kmečkih sirarjev Slovenije organizira redne strokovne ekskurzije v tujino, ki so namenjene predvsem ogledu dobrih praks in izmenjavi znanja.
Zelo pomembna sta tudi druženje članov in izmenjava izkušenj, ne le na začetku sirarske poti, pač pa ves čas razvoja in širjenja ponudbe lastnih mlečnih izdelkov.