Aktivnosti ob koncu leta 2017 10:43, 02 december 2017
Spoštovani člani Združenja kmečkih sirarjev Slovenije !
Pošiljamo vam informacije za aktivnosti, ki se bodo izvedle še v letošnjem letu.
1. Delavnica „senzorična ocenitev mlečnih izdelkov“, ki jo bo izvedel Inštitut za mlekarstvo in probiotike, oddelek za zootehniko na biotehniški fakulteti. Delavnico smo izvedli že v aprilu, 2017. Tokrat se bo izvedla 22. 11. 2017 na sedežu KGZS (Gospodinjska Ulica 6, Ljubljana), ob 9.30 uri. Program je identičen aprilskemu:
Vsebina programa izobraževanja obsega:
- Uvodni del s pregledom osnov in zahtev za izvedbo senzorične analize: zakonodaja, prostori, osebje, vzorci in vzorčenje ter izbor teksta in ocenjevanje
- Povzetek senzoričnih lastnosti mleka in mlečnih izdelkov ter pregled možnih napak po standardu ISO 22935-2:2009 ter priprava raztopin osnovnih okusov in testiranje prepoznavanja le teh po standardu IDF 99-1:2009.
- Praktični del: Senzorična analiza osnovnih skupin mlečnih izdelkov s poudarkom na sirih (po vašem izboru).
Delavnico vodijo: prof. dr. Bogdan Perko, dr. Andreja Čanžek Majhenič, mag. Gašper Jančigaj in Stanka Podkrajšek. Povabljeni, da na delavnico prinesete svoje izdelke!
Cena: 65 evr/osebo+ ddv
2. Tečaj sirarstva v Triesdorfu, Nemčija: odhod 11.12. 2017, prihod 14. (15).12. 2017.
Kratki vsebinski poudarki: mleko (teorija), izbira kultur pri sirjenju, sveži siri, trdi siri, delo v zorilnici, senzorika-napake sirov. Tečaj bo izvajal priznani strokovnjak; g. Rudolf Raith. Cena izobraževanja še ni dokončno dorečena. Se pa bo gibala okrog 400 evr/osebo. V to ceno bo všteto vse. Kot rečeno; točen znesek bo javljen naknadno!
V kolikor se želite kaj od predstavljenega udeležiti, prosimo za vaš ažuren odziv. Število mest je omejeno.
V pričakovanju vašega odgovora na: [email protected] in [email protected]
vas lepo pozdravljamo!
Stane Levart
Monika Ravnik, predsednica Združenja Ptuj, 3. 11.2017