Združenje kmečkih sirarjev Slovenije

IZOBRAŽEVANJE ZA PREDELOVALCE MLEKA NA KMETIJAH

Spoštovani,
Združenje kmečkih sirarjev vabi na izobraževanje iz vsebine: »EVROPSKE SMERNICE DOBRE HIGIENSKE PRAKSE V PROIZVODNJI OBRTNO IZDELANIH SIROV IN MLEČNIH PROIZVODOV«.
Smernice je pripravila Evropska mreža kmečkih in obrtnih sirarjev FACE. Smernice so potrjene v vseh državah EU. Njihova uporaba je prostovoljna. Za razliko od slovenskega priročnika (VDHP), so smernice EU popolnejše, saj vsebujejo tudi nekatera tveganja, ki jih slovenske smernice ne vsebujejo – poleg mikrobioloških tudi fizikalna in kemična tveganja. Vsebujejo tudi vse potrebne analize tveganja skladne s HACCP načeli ter postopke v primeru neskladij. Podrobno obravnavajo tudi sledljivost, vključno s postopkom umika in odpoklica. Izobraževanje je primerno tako za začetnike, kot tudi za tiste, ki so imeli v uporabi VDHP. Izobraževanje je usmerjeno na uporabo pravil higiene in izbire pravilnih tehnologij pri predelavi mleka, vse z namenom zagotoviti varno in kakovostno živilo.
Izobraževanje je primerno tako za odgovorne za proizvodnjo, kot tudi za delavce v predelavi mleka.
Predavali bodo: Majda Tumpej, tehnologinja, Katarina Hlebanja, tehnologinja in sirarka, Irena Orešnik, sirarka, Mark Jaklič, tehnolog, Igor Tumpej, zootehnik.
V sklopu predavanj bo Inštitut za mlekarstvo in probiotike predstavil rezultate raziskav in izsledke analiz na vzorcu kmečkih sirov in drugih mlečnih izdelkov.
TERMIN: Tridnevni sklop predavanj, 9. 10. in 11. maj 2022 (ponedeljek, torek in sreda) med 9:00 in 15:00.
LOKACIJA: Kmetija Kukenberger, Gorenje Ponikve 20, 8210 Trebnje
VIŠINA KOTIZACIJE:

  • Člani Združenja kmečkih sirarjev Slovenije – 150 € (samo v primeru plačane članarine),
  • nečlani Združenja – 200 €.

Kotizacijo je potrebno poravnati do četrtka, 5. maja 2022 na račun: Združenje kmečkih sirarjev Slovenije, Ormoška cesta 28, 2250 Ptuj z navedbo »Plačilo izobraževanja EU smernice«. Št. transakcijskega računa: SI56 0420 2000 0715 021 (Odprt pri NKBM, d.d.). Podatke za izdajo računa navedite na prijavnem obrazcu.
Po končanem izobraževanju boste vsi udeleženci prejeli pisno potrdilo o opravljenem izobraževanju (podatke za izdajo potrdila izpolnite v prijavnem obrazcu).
Kosilo: vsak dan pred začetkom izobraževanja boste imeli možnost naročila na kosilo v vrednosti 14,00 € z izbiro treh dnevnih menijev (juha, glavna jed, solata).
PRIJAVE in DODATNE INFORMACIJE:
Prijave so mogoče do torka, 3. 5. 2022 preko PRIJAVNEGA OBRAZCA
Za dodatne informacije se lahko obrnete na kmecki.sirar@gmail.com ali m: 041 205 182 (Lucija Gartner).
Smernice najdete na naslednji povezavi:
https://ec.europa.eu/food/system/files/2021-12/biosafety_fh_guidance_artisanal-cheese-and-dairy-products_sl.pdf

S spoštovanjem,
Milan Brence,
Predsednik Združenja kmečkih sirarjev Slovenije

Zakaj postati član?

Člani Združenja kmečkih sirarjev Slovenije lahko dostopajo do informacij, pomembnih za razvoj svojega dela, imajo možnost udeleževanja na izobraževanjih, ki jih izvajajo vrhunski domači in tuji strokovnjaki, nastopajo na skupnih promocijskih dejavnostih, ki so vedno odmevnejše, združenje pa je doseglo tudi dogovor glede popustov pri nakupu opreme in reprodukcijskega materiala.

 

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije organizira redne strokovne ekskurzije v tujino, ki so namenjene predvsem ogledu dobrih praks in izmenjavi znanja.

 

Zelo pomembna sta tudi druženje članov in izmenjava izkušenj, ne le na začetku sirarske poti, pač pa ves čas razvoja in širjenja ponudbe lastnih mlečnih izdelkov.