Združenje kmečkih sirarjev Slovenije

MEDIJI o nas: RTV SLO – Radio Prvi; Po Sloveniji

V oddaji Po Sloveniji je novinarka Aljana Jocif pripravila prispevek o 4. Festivalu slovenskih sirov, ki se je odvijal v Brdu pri Kranju. Oddaja je predstavila zgodbe kmečkih sirarjev, ki z ljubeznijo in predanostjo skrbijo za ohranjanje tradicije sirarstva ter bogatijo ponudbo s svojimi inovativnimi pristopi.

Od 9:20 minute dalje lahko prisluhnete sirarjem, ki so se predstavljali na 4. festivalu slovenskih sirov: https://prvi.rtvslo.si/podkast/po-sloveniji-/173251258/175078040

Suzana Vahtarič, predstavnica Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, je poudarila, da združenje, ki povezuje več kot 130 kmetij, že 25 let skrbi za kakovost mlečnih izdelkov. V zadnjih letih se za nadaljevanje sirarstva vse pogosteje odločajo mladi prevzemniki, ki z novimi znanji in izkušnjami prispevajo k razvoju panoge.

Novinarka Aljana Jocif je obiskala nekaj slovenskih kmetij, med njimi Kmetijo Hlebanja s Srednjega vrha, kjer že skoraj tri desetletja predelujejo kravje mleko v vrhunske mlečne izdelke. Katarina Hlebanja je izpostavila, da vse več ljudi ceni doma pridelano hrano brez dodatkov, kar krepi povpraševanje po njihovih izdelkih.

Na Kmetiji Krč v Bašlju se je Andreja Martič z družino pred desetletjem podala na pot sirarstva. Z veliko truda in vztrajnosti so premagali začetne izzive in danes uspešno ponujajo kakovostne mlečne izdelke, ki jih kupci cenijo zaradi njihove izjemne kakovosti.

Mladi prevzemnik Izidor Grabrijan z Eko kmetije Vučji Ogrizek v Beli krajini se je pred šestimi leti usmeril v predelavo ovčjega mleka. Čeprav se soočajo z izzivi, kot je omejena količina mleka zaradi naravnih pogojev, so navdušeni nad zanimanjem za njihove izdelke in si prizadevajo še razširiti svojo ponudbo.

Predsednik Združenja kmečkih sirarjev, Milan Brence, ki prihaja iz prve zasebne sirarne Pr’ Pustotnik, je optimističen glede prihodnosti. Veseli ga, da se mladi sirarji vključujejo v združenje in s svojimi inovativnimi idejami širijo ponudbo mlečnih izdelkov ter ohranjajo bogato tradicijo sirarstva v Sloveniji.

Zakaj postati član?

Člani Združenja kmečkih sirarjev Slovenije lahko dostopajo do informacij, pomembnih za razvoj svojega dela, imajo možnost udeleževanja na izobraževanjih, ki jih izvajajo vrhunski domači in tuji strokovnjaki, nastopajo na skupnih promocijskih dejavnostih, ki so vedno odmevnejše, združenje pa je doseglo tudi dogovor glede popustov pri nakupu opreme in reprodukcijskega materiala.

 

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije organizira redne strokovne ekskurzije v tujino, ki so namenjene predvsem ogledu dobrih praks in izmenjavi znanja.

 

Zelo pomembna sta tudi druženje članov in izmenjava izkušenj, ne le na začetku sirarske poti, pač pa ves čas razvoja in širjenja ponudbe lastnih mlečnih izdelkov.