Združenje kmečkih sirarjev Slovenije

REDNI OBČNI ZBOR ZDRUŽENJA KMEČKIH SIRARJEV SLOVENIJE

(9. februar 2025, Orehova vas in Maribor) V nedeljo, 9. februarja 2025, je potekal redni občni zbor Združenja kmečkih sirarjev Slovenije. Pred uradnim delom je kot običajno potekal ogled dobrih praks.

Tokrat so se sirarji (teh je bilo okoli šestdeset) zbrali na dvorišču sirarne Čuš v Orehovi vasi pri Mariboru. Leta 1992 sta zakonca Branko in Bernarda Čuš prijavila dopolnilno dejavnost in začela s predelavo lastnega mleka na kmetiji Bernardinih staršev. Dnevno sta predelala okoli 300 litrov. Danes sirarno vodi sin Marko, pri delu pa mu še vedno pomagata starša. Količine, ki jih predelajo pa so skoraj devetkrat večje kot pred dvaintridesetimi leti dobrih 2500 litrov dnevno. Mleko odkupujejo od štirih lokalnih kmetij, ki se nahajajo v premeru petnajstih kilometrov. V sirarni dela še pet zaposlenih. Mleko predelajo v pestro paleto svežih mlečnih izdelkov, še vedno pa za »paradna« izdelka veljata sira iz surovega nehomogeniziranega mleka Baron in Falot.

Za ogled drugega primera dobre prakse smo naredili le nekaj korakov na dvorišče kmetije Martine in Petra Hecl. Bernarda in Martina sta namreč sestri, ki sta zrasli na družinski kmetiji Fingušt. Začetki kmetije segajo v leto 1850, njuna starša Neža in Alojz sta že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja začela z bolj intenzivno sodobno mlečno rejo. Bila sta med prvimi, ki so uredili hlev za prosto rejo z ločenim molziščem in samopostrežnimi koritastimi silosi. Kmetijo sta leta 1996 prevzela Martina in Peter Hecl in kmalu začela z obnovo in dograditvijo hleva. Dela so bila na prelomu tisočletij sklenjena, Peter pa se je kmalu odločil za predelavo mleka. Predelujejo izključno lastno mleko v jogurte različnih okusov, skuto, sveže sire, med katerimi izstopa sir v tipu camembert. Pika na i pa je trdi sir Hecl s prano skorjo.

Sirarji so občni zbor nadaljevali v gostilni Lešnik v Mariboru, kjer je potekal uradni del. Po pozdravnem nagovoru predsednika Milana Brenceta in izvolitvi organov občnega zbora je sledilo predavanje Mojce Polak, direktorice Višje gostinske in turistične šole v Mariboru. V predavanju je sirarjem predstavila drug pogled na njihove izdelki in sicer skozi oči gostincev. Gostinci namreč za kakovostno ponudbo izvrstnih slovenskih kmečkih sirov potrebujejo več informacij, sirarji pa bi se morali z gostinci bolj povezovati tudi pri iskanju okusov, ki se skladajo z njihovimi izdelki. Opozorila je tudi na težave pri logistiki in na možnosti dviga prepoznavnosti kmečkih sirov.

V nadaljevanju sta predsednik in tajnica podala vsebinsko in finančno poročilo dela združenja. Konec leta 2024 je bilo v Združenje kmečkih sirarjev Slovenije vključenih 125 članov (sirarn). Med letom je bilo opravljenih 24 srečanj upravnega in nadzornega odbora, 17 srečanj skupine za pripravo spletne strani, dva sestanka na Inštitutu za mlekarstvo in probiotike ter srečanje s predstavniki sektorja za promocijo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Združenje nadaljuje z organizacijo sirarskih tečajev in je v letu 2024 izpeljalo dva dvodnevna tečaja s francoskim sirarskim mojstrom Ivanom Larcherjem. Prvi je potekal aprila na kmetiji Škrjanec v Trebelnem, drugi pa novembra v učni sirarni KGZS Zavoda Ptuj. Oba tečaja sta bila polno zasedena.

Med dejavnostmi Združenja kmečkih sirarjev Slovenije v letu 2024 izstopa organizacija 4. Festivala slovenskih sirov, ki je potekal 8. oktobra 2024 na Brdu pri Kranju. Dobrih tisoč obiskovalcev je lahko pokušalo sedemdeset različnih sirov štiriindvajsetih sirarjev. Za sirne prigrizke so poskrbeli trije mladi prevzemniki odličnih slovenskih gostiln. Mojca Polak in Jernej Lubej sta pripravila odmevno delavnico z naslovom Siri in pivo. Festival sta slavnostno odprla predsednik ZKSS Milan Brence in predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič, sledila pa je podelitev priznanj Združenja. Festival je bil tudi medijsko odmeven, kakor tudi posvet z naslovom Zgodbe mladih sirark in sirarjev.

Tajnica združenja Lucija Gartner je podala poročilo še o drugih dejavnostih, med katerimi je zelo pomembna notranja in zunanja kontrola certifikata Izbrana kakovost Slovenije. V ZKSS je sedeminšestdeset certificiranih ponudnikov. Združenje je v letu 2024 nadaljevalo in večinoma tudi sklenilo pripravo nove spletne strani. V teku je vnos podatkov o posameznih sirarnah, kar opravljajo sirarji sami.

Po sprejemu načrta dela za leto 2025 je bil občni zbor končan.

Fotogalerija je dostopna na naslednji povezavi: Občni zbor 2025

 

 

Zakaj postati član?

Člani Združenja kmečkih sirarjev Slovenije lahko dostopajo do informacij, pomembnih za razvoj svojega dela, imajo možnost udeleževanja na izobraževanjih, ki jih izvajajo vrhunski domači in tuji strokovnjaki, nastopajo na skupnih promocijskih dejavnostih, ki so vedno odmevnejše, združenje pa je doseglo tudi dogovor glede popustov pri nakupu opreme in reprodukcijskega materiala.

 

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije organizira redne strokovne ekskurzije v tujino, ki so namenjene predvsem ogledu dobrih praks in izmenjavi znanja.

 

Zelo pomembna sta tudi druženje članov in izmenjava izkušenj, ne le na začetku sirarske poti, pač pa ves čas razvoja in širjenja ponudbe lastnih mlečnih izdelkov.