Združenje kmečkih sirarjev Slovenije

Slovenski kmečki siri na praznovanju 14. julija v francoski rezidenci

V francoski in evropski zgodovini sodi 14. julij 1789 med najpomembnejše prelomnice. Padec Bastilje, zloglasne trdnjave, v kateri so bili zapori, ni pomenil začetka nove dobe le v Franciji, pač pa tudi drugod po Evropi. Leta 1890 je bil 14. julij z zakonom uradno oznanjen kot nacionalni praznik Republik Francije.

Slednjega vsako leto praznujejo v francoski rezidenci na Prulah v Ljubljani.

Letos so povabili Združenje kmečkih sirarjev Slovenije, da se predstavi z domačimi slovenskimi siri. Irena Orešnik in Tatjana Čop sta pripravili pokušino šestih sirov – dva različno starana Tolminca kmetije Pri Kumru s Čadrga in štiri sire sirarstva Orešnik iz Šentjošta nad Horjulom, ki so nastali tudi ob pomoči znanja, pridobljenega na izobraževanjih v Franciji. Tako so lahko gostje (teh je bilo okoli 180) pokušali naslednje Orešnikove sire: kozjo rolado v pepelu, zorjen kozji sir z materino dušico, zorjen mehki kozji sir in mehki sir Lovrec iz mešanice kozjega in ovčjega mleka.

Predstavitev je bila namenjena promociji slovenskih kmečkih sirov in Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, ki se že pripravlja na 5. Festival slovenskih sirov, ki bo 6. oktobra 2026 na Brdu pri Kranju.

Zakaj postati član?

Člani Združenja kmečkih sirarjev Slovenije lahko dostopajo do informacij, pomembnih za razvoj svojega dela, imajo možnost udeleževanja na izobraževanjih, ki jih izvajajo vrhunski domači in tuji strokovnjaki, nastopajo na skupnih promocijskih dejavnostih, ki so vedno odmevnejše, združenje pa je doseglo tudi dogovor glede popustov pri nakupu opreme in reprodukcijskega materiala.

 

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije organizira redne strokovne ekskurzije v tujino, ki so namenjene predvsem ogledu dobrih praks in izmenjavi znanja.

 

Zelo pomembna sta tudi druženje članov in izmenjava izkušenj, ne le na začetku sirarske poti, pač pa ves čas razvoja in širjenja ponudbe lastnih mlečnih izdelkov.