V torek, 8. oktobra 2024, je na Brdu pri Kranju nekaj več kot tisoč ljubiteljev sira uživalo v pestrih okusih sedemdesetih različnih sirov. Na festivalu se je predstavilo šestindvajset sirarjev. Za izvirne prigrizke s siri so poskrbeli trije mladi prevzemniki gostiln (Tomaž Bratovž, Lojze Čop in Gregor Repovž). Odmevna je bila tudi delavnica »Siri in pivo«, ki sta jo vodila Mojca Polak in Jernej Lubej.
Člani Združenja kmečkih sirarjev Slovenije so na 4. Festivalu slovenskih sirov predstavili izjemno široko paleto izdelkov iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka. Obiskovalci so lahko izbirali med različnimi vrstami trdih, poltrdih in mehkih sirov. Vrhunska kakovost ponujenih sirov je rezultat trdega dela, vztrajnosti in usposobljenosti sirarjev. Je tudi rezultat 25 let dela Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, ki se trudi tako na področju strokovnega izobraževanja, kot na področju skupne promocije slovenskih kmečkih sirov.
»Festival obiskujem od samega začetka, torej sem med kmečkimi sirarji že četrtič«, je povedala obiskovalka iz Ljubljane. »Na prvem festivalu sem se lažje odločila glede nakupa, tokrat pa bi najraje s seboj odnesla kar vse sire, ki sem jih utegnila degustirati. Najbolj me navdušuje ponudba mehkih sirov, ki so narejeni v tipu francoskih sirov, kot so camembert in brie, ter siri z rdečo mažo. Tega včasih pri nas ni bilo. Danes pa se počutim kot v kakšni francoski delikates. Skratka, naši sirarji so me navdušili! Kakor tudi degustacijska beležka. Brez nje bi kar težko naredila končni izbor«, je s smehom zaključila obiskovalka, ki je tudi sicer zvesta porabnica slovenskih kmečkih sirov.
Častni gost festivala je bil Marko Lotrič
Na slavnostnem odprtju festivala so spregovorili predsednik Združenja kmečkih sirarjev Slovenije Milan Brence, podpredsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janez Šimenc, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Eva Golob in predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič.
Milan Brence se je zahvalil vsem sodelujočim sirarjem in tudi tistim, ki se festivala tokrat niso mogli udeležiti, saj vsak član združenja šteje, vsi skupaj pa skrbijo za razvoj kmečkega sirarstva. Poudaril je pomen mladih sirarjev, o čemer je tekla beseda na posvetu dan pred festivalom. »Predstavitve mladih sirarjev na ponedeljkovem posvetu so me navdušile. To so kljub mladosti izjemno zreli ljudje, ki bodo delo svojih starih staršev in staršev ne le nadaljevali, pač pa pomembno nadgradili. Imajo jasno vizijo in drugačen pogled na našo panogo, kar prinaša svežino tudi v delo združenja«, je povedal Milan Brence.
Podpredsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janez Šimenc je pohvalil kakovostno raven kmečkih sirov. Zahvalil se je vsem kmetom, vsem sirarjem, predvsem pa mladim, ki prevzemajo kmetijo in ohranjajo živo podeželje. »Zbornica je v prehodnem obdobju, a kljub temu mora vedno ostati opora kmetom – tako strokovno kot stanovsko«, je poudaril Janez Šimenc.
Predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Eva Golob je povedala, da mlada generacija sirarjev in tudi sicer kmetov prinaša na kmetije novo energijo, nove zamisli in nove pristope. »V vsakem kolutu sira, ki ga držimo v rokah, je del narave in veliko trdega dela. A pred mladimi sirarji je veliko izzivov. Pomanjkanje delovne sile na podeželju, vedno manj mladih prevzemnikov kmetij, vedno večje zahteve družbe glede kakovosti, dobrobiti živali in skrbi za okolje ter nenehno prilagajanje ukrepom skupne kmetijske politike. A prav v teh izzivih se skriva moč naše mlade generacije«, je v nagovoru poudarila Eva Golob.
Tudi predsednik Državnega sveta RS Marko Lotrič je poudaril, da festival jasno kaže na dvig kakovosti in pestrosti ponudbe kmečkih sirov v Sloveniji. Povedal je, da dopolnilne dejavnosti na kmetijah pomembno prispevajo k odpiranju novih delovnih mest in izboljšanju dohodkovnega položaja kmeta ter ohranjanju poseljenosti podeželja. »Slovenski tradicionalni izdelki in noverjši odpirajo nove priložnosti za krepitev podobe države in so pogosto tudi ključni razlog tujih turistov za obisk Slovenije,« je poudaril Marko Lotrič.
Po podelitvi priznanj Združenja kmečkih sirarjev Slovenije je gospod Marko Lotrič tudi uradno odprl 4. Festival slovenskih sirov.
Odmevna delavnica Siri in pivo
Na delavnici Siri in pivo sta Mojca Polak in Jernej Lubej izpostavila izziv druženja slovenskih kmečkih sirov z raznolikimi domačimi vrstami piva. Za delavnico je pet vrst sira izbral Jernej Lubej, znan vinski sommelier. Nato je izbrane sire “poročil” s petimi vrstami piva. Pri tem je izhajal iz prepričanja, da je kombinacija sira in piva uspešna takrat, kadar je uživanje v siru še boljše, če ga združimo s primernim pivom. Udeleženci delavnice so z veseljem sodelovali pri razpravi in navdušeno pozdravili uspešne kombinacije.
Poznavalka kulture uživanja sira Mojca Polak je izpostavila ključne smernice, ki jih je pri postrežbi sira potrebno upoštevati, da lahko ob okušanju dosežemo najboljši rezultat. Predstavila je tudi ozadje pridelave izbranih sirov in spregovorila o vlogi in pomenu sirarja in teritorija. »Delavnica Siri in je še en dokaz, da je zanimanje za zahtevnejše okušanje sira in pijač v Sloveniji veliko. Za boljše poznavanje visokokakovostnih prehranskih pridelkov in izdelkov pa je potrebno sodelovanje različnih deležnikov,« je po sklenjeni delavnici poudarila Mojca Polak.
Zgodbe mladih sirark in sirarjev
Ponedeljkovega posveta z zgornjim naslovom, ki je potekal v prostorih Biotehniškega centra Naklo, se je udeležilo veliko število dijakov zadnjega letnika in študentov višješolskega študija. Pričevanjem mladih so prisluhnili tudi novinarji in drugi udeleženci. Svoje zgodbe, težave, izzive in zamisli so predstavili Peter Demšar s kmetije Na Ravan (Cerkljanski vrh), Monika Jenko Dolinar s kmetije Eržen/sirarnice Rožnik (Ljubljana – Podutik) ter Eva Vrevc Jenko in Matevž Jenko s kmetije Pr’ Matevž (Reteče). Čeprav gre za različne zgodbe, različne pogoje kmetovanja in okoliščine prevzema ter izobrazbo mladih prevzemnikov sirarn, se danes soočajo s podobnimi težavami: pomanjkanja časa oz. usposobljene delovne sile, ki bi jim pomagala pri delu na kmetiji in v sirarni, težave s kanididiranjem na razpise za sredstva iz naslova ukrepov skupne kmetijske politike in stopnjujoče se zahteve glede ohranjanja okolja, ki so pogosto nesmiselne in ne življenjske.
V odmoru po predstavitvi so mladi sirarji dali v pokušino svoje sire in prisotne prepričali, da obvladajo sirarske veščine in izdelujejo vrhunske sire.
V popoldanskem delu so predsednik Milan Brence in povabljeni gostje iskali rešitve za njihovih težav in ustvarjanje boljšega podpornega okolja za delovanje mladih prevzemnikov kmečkih sirarn in tudi sicer kmetij. Pogovora so se udeležili dr. Marijan Pogačnik, direktor BC Naklo, Ana Le Marechal Kolar, direktorica Direktorata za hrano in ribištvo, Andreja Komel, vodja Sektorja za strukturno politiko in razvoj podeželja, Anton Jagodic s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Eva Golob, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine, Doris Letina, Vodja področja za mlade kmete in kmetijsko politiko pri ZSPM in Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije. Pogovor je povezovala sirarka Irena Orešnik.
Izbor fotografij je na naslednji povezavi: https://kmeckisiri.si/festival-slovenskih-sirov-foto-galerija/
Ostale fotografije bodo v kratkem na voljo na spletni strani združenja, o čemer boste takoj obveščeni.
Več informacij: mag. Tatjana Čop; 041 366 506 in cop.tatjana@gmail.com.