Slovenski festival sirov: neverjetne zgodbe naših sirarjev.
Na 4. Slovenskem festivalu sirov, ki je bil ta teden na Brdu pri Kranju, je 70 okusov predstavilo 26 naših sirarn in kmetij. Več kot tisoč obiskovalcev je z zanimanjem poskusilo tako klasične kot tudi unikatne slovenske sire. Za nekaj ur smo se pridružili ljubiteljem sira in se v redakcijo vrnili s številnimi zanimivimi zgodbami, ki jih pišejo naši sirarji.
Naj bo črna
Iz Vipavske doline je ustvarjalni dvojec, ki vodi sirarno Golden Ring, prinesel nekaj kolutov sirov, ki zorijo v trdi temi. A največ pozornosti je ujel črni sir, pripravljen iz mleka črnih krav. Vsaj tako se je najprej pošalil Kristijan Vidmar, ki z Davidom Ličnom na Sinjem vrhu nad Ajdovščino vodi to butično sirarno, nato pa se je nekoliko zresnil in pojasnil, da sir v črno obarva jedilno oglje. »Naši siri ostrijo okus pod zemljo, v opustelih tunelih italijanske karavle z začetka prejšnjega stoletja. Ta prav posebna mikroklima jim pusti svojstven pečat,« je pojasnil Vidmar. (Celoten članek si lahko preberete na spodnji povezavi):
Povezava do članka:https://odprtakuhinja.delo.si/razno/slovenski-festival-sirov-neverjetne-zgodbe-nasih-sirarjev
Avtorica: Špela Ankele