Združenje kmečkih sirarjev Slovenije

MEDIJI o nas: DELO; ODPRTA KUHINJA

Slovenski festival sirov: neverjetne zgodbe naših sirarjev.

Na festivalu sira smo poskusili unikatne dobrote s slovenskih kmetij in našli same zanimive zgodbe

Na 4. Slovenskem festivalu sirov, ki je bil ta teden na Brdu pri Kranju, je 70 okusov predstavilo 26 naših sirarn in kmetij. Več kot tisoč obiskovalcev je z zanimanjem poskusilo tako klasične kot tudi unikatne slovenske sire. Za nekaj ur smo se pridružili ljubiteljem sira in se v redakcijo vrnili s številnimi zanimivimi zgodbami, ki jih pišejo naši sirarji.

Naj bo črna

Iz Vipavske doline je ustvarjalni dvojec, ki vodi sirarno Golden Ring, prinesel nekaj kolutov sirov, ki zorijo v trdi temi. A največ pozornosti je ujel črni sir, pripravljen iz mleka črnih krav. Vsaj tako se je najprej pošalil Kristijan Vidmar, ki z Davidom Ličnom na Sinjem vrhu nad Ajdovščino vodi to butično sirarno, nato pa se je nekoliko zresnil in pojasnil, da sir v črno obarva jedilno oglje. »Naši siri ostrijo okus pod zemljo, v opustelih tunelih italijanske karavle z začetka prejšnjega stoletja. Ta prav posebna mikroklima jim pusti svojstven pečat,« je pojasnil Vidmar. (Celoten članek si lahko preberete na spodnji povezavi):

Povezava do članka:https://odprtakuhinja.delo.si/razno/slovenski-festival-sirov-neverjetne-zgodbe-nasih-sirarjev

Avtorica: Špela Ankele

Zakaj postati član?

Člani Združenja kmečkih sirarjev Slovenije lahko dostopajo do informacij, pomembnih za razvoj svojega dela, imajo možnost udeleževanja na izobraževanjih, ki jih izvajajo vrhunski domači in tuji strokovnjaki, nastopajo na skupnih promocijskih dejavnostih, ki so vedno odmevnejše, združenje pa je doseglo tudi dogovor glede popustov pri nakupu opreme in reprodukcijskega materiala.

 

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije organizira redne strokovne ekskurzije v tujino, ki so namenjene predvsem ogledu dobrih praks in izmenjavi znanja.

 

Zelo pomembna sta tudi druženje članov in izmenjava izkušenj, ne le na začetku sirarske poti, pač pa ves čas razvoja in širjenja ponudbe lastnih mlečnih izdelkov.