Združenje kmečkih sirarjev Slovenije

MEDIJI o nas: RTV SLO, Ljudje in zemlja

V oddaji Ljudje in zemlja je bila predstavljena 25-letnica delovanja Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, ki so jo obeležili s tradicionalnim 4. Festivalom slovenskih sirov na Brdu pri Kranju. Festival je privabil več kot 1000 obiskovalcev, ki so lahko okušali 70 sirov iz 26 sirarn po vsej Sloveniji. Gre za eno najhitreje rastočih dejavnosti na našem podeželju prostoru, z njo se ukvarjajo predvsem mladi prevzemniki kmetij.

V prispevku so izpostavili bogato tradicijo sirarstva, ki se še posebej razvija med mladimi prevzemniki kmetij, kot so Janez Škerjanec, Toni Kukenberger, Anica Gartner, Marko Čuš in Katarina Delor Papež, ki so predstavili svoje vrhunske sire. Milan Brence, predsednik združenja, je poudaril, da je mlada generacija prevzela pomembno vlogo pri nadaljevanju sirarske tradicije.

Na festivalu so trije mladi kuharski mojstri, med njimi Tomaž Bratovž, uspešno povezali kmečke sire z izjemnimi jedmi, kar prispeva k večjemu prepoznavanju vrhunskih slovenskih sirov tudi na kulinarični ravni. Toni Kukenberger je še posebej izpostavil, da takšni dogodki kmečke sirarje postavljajo v središče pozornosti in prispevajo k večji prepoznavnosti in vrednosti njihovih izdelkov.

Več o prispevku: https://365.rtvslo.si/arhiv/ljudje-in-zemlja/175079165

Zakaj postati član?

Člani Združenja kmečkih sirarjev Slovenije lahko dostopajo do informacij, pomembnih za razvoj svojega dela, imajo možnost udeleževanja na izobraževanjih, ki jih izvajajo vrhunski domači in tuji strokovnjaki, nastopajo na skupnih promocijskih dejavnostih, ki so vedno odmevnejše, združenje pa je doseglo tudi dogovor glede popustov pri nakupu opreme in reprodukcijskega materiala.

 

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije organizira redne strokovne ekskurzije v tujino, ki so namenjene predvsem ogledu dobrih praks in izmenjavi znanja.

 

Zelo pomembna sta tudi druženje članov in izmenjava izkušenj, ne le na začetku sirarske poti, pač pa ves čas razvoja in širjenja ponudbe lastnih mlečnih izdelkov.