Okušali sedemdeset sirov iz kmečkih sirarn.
Slovenci v povprečju pojemo devet kilogramov sira in skute na leto, Nizozemci sedemnajst in Francozi več kot šestindvajset.
Z Gorenjskega na festivalu osem kmečkih sirarjev
Z Gorenjskega se je festivala udeležilo osem kmetij, naj jih na kratko predstavimo. Na kmetiji Malenšek v Žlebeh pri Medvodah redijo 28 krav molznic in približno 20 telic. Njihova posebnost je ta, da za krmljenje živali ne uporabljajo silaže in da so vsi mlečni izdelki narejeni iz senenega mleka. Na kmetiji Pr’ Krč v Bašlju so prvi jogurt naredili pred približno desetimi leti, v času koronavirusa se je povpraševanje po njihovih izdelkih zelo povečalo, pred dvema letoma so uredili sodobno sirarno. Še posebej so ponosni na poltrdi sir Voranc, v katerega so doslej vložili največ truda, znanja in tudi tveganja. Mlekarstvo Podjed z Olševka predeluje v mlečne izdelke mleko z domače in okoliških kmetij. Temelje je postavila že Francijeva mama Marija, ki je mlečne izdelke s kolesom dostavljala v bližnje vasi. Današnja mladina bi rekla, da je bila predhodnica sodobnih Woltovih raznašalcev hrane. »Ste že slišali za zlato domačo mocarelo in burato? To smo mi.« S temi besedami se je obiskovalcem festivala na kratko predstavila kmetija Pr’ Matevž iz Reteč pri Škofji Loki, kjer Eva Vrevc in Matevž Jenko izdelujeta butične mlečne izdelke, glavna je mocarela, in vse izdelke polnita v stekleno povratno embalažo. Družinska kmetija Pustotnik iz Gorenje vasi velja za eno prvih zasebnih sirarn v Sloveniji. Sprva so predelovali le lastno, kravje mleko, danes v sodelovanju s partnerskimi kmetijami tudi mleko ovc in koz. Na dan predelajo v izdelke skoraj 1500 litrov mleka. Na turistični kmetiji Gartner v Studoru v Bohinju se že 25 let ukvarjajo tudi s predelavo mleka v mlečne izdelke – mohant, maslo in albuminsko (sirarsko) skuto. Poleti pasejo živino na planini Laz, ki je ena najlepših še ohranjenih »živih« planin, tam ponujajo obiskovalcem tudi kislo mleko in druge domače izdelke. Na kmetiji Hlebanja v Srednjem Vrhu so sirarsko tradicijo začeli oživljati pred 26 leti, danes vse na kmetiji namolzeno mleko predelajo v sir in druge mlečne izdelke, za katere so prejeli že več priznanj. Na družinski kmetiji Prangarčk na Brodu v Bohinju se ukvarjajo s predelavo mleka od leta 2010 dalje, zadnjih šest let vodi dopolnilno dejavnost Andreja Ravnik. Uredili so novo sirarno, na leto predelajo v izdelke že od 70 do 80 odstotkov vsega mleka.
Celoten članek si lahko prebereta na povezavi: https://www.gorenjskiglas.si/posli/okusali-sedemdeset-sirov-iz-kmeckih-sirarn-211933/